Bahan-Bahan
Ayam
cili kering
serbuk cili
serbuk kari daging
lada hitam
secukup rasa maggie
garam
telur
tepung gandum
tepung beras
cili tu sy basuh dan goreng garing bagi rapuh macam keropok. nanti senang nak lumatkan, guna tangan je. kalau tak liat.. boleh ganti dengan chilli flakes kalau ada.
resepi ni guna 2 ekor ayam untul 20 org makan. potong siap
bahan perap..
2 sd srbuk cili
2 sd rempah kari daging
1 sd secukup rasa maggie
1 sd lada hitam
sedikit garam
10 tgkai cili kering lumat. lebih lagi extra pedas
2 sd srbuk cili
2 sd rempah kari daging
1 sd secukup rasa maggie
1 sd lada hitam
sedikit garam
10 tgkai cili kering lumat. lebih lagi extra pedas
perap lagi lama, lagi sedap meresap ke tulang tu.. hohoo.. sekarang saya perap 5 minit je. coz nak makan cepat pun. pecah kan telur 3 biji dan gaul sekali dengan perapan tu.
Untuk tepung.. sy sukat kan tepung gandum 2 sd, tepung beras 10 sd, sekalikan dalam bekas. lumur ayam tadi sebati dengan tepung dan baru la goreng.. saya guna periuk supaya cepat masak dan sekata je. dalam 15 minit jer dah masak dan pastikan minyak betul-betul panas mendidih tu
ayam dah tmbul dah kurg merencik minyak , kira masak la tu. tebalik kan sekejap-sekejap untuk garing semula bahagian atas tu dan baru angkat tapis .. begitula seterusnya sampai habis. 4 ketul dah kurg, bhgian rasa nya.. hahaa.. x sbar derr
tadaaa.. dah siap. senang jer, mesti nak buat lagi lepas nii.. tapi percaya la, memang perhh merencikk bebb.. hahaa.. sekian ..
Kredit : Muhairi Ery
0 comments:
Post a Comment