Friday 15 April 2016

Filled Under:

PUDING KARAMEL TANPA TELUR



Bahan-bahan :

Bahan Karamel

4 sudu besar gula pasir
2 sudu besar air

Cara

1.Masukkan semua bahan dalam periuk hingga menjadi gula hangus.
2.Kemudian tuang dalam bekas,biarkan sejuk dan mengeras

Bahan Kastrad

10g serbuk agar-agar
3 1/2 cwn air
1/2 cwn gula pasir
1/2 cwn susu pekat manis
1 tin susu cair
3 sudu besar tepung kastard + 2 sudu besar air
1 sudu kecil esen vanilla

Cara

1.Bancuh tepung kastard dengan air,kacau sebati.( ketepikan )

2.Masukkan semua bahan yang lain dalam periuk masak dengan api perlahan hingga semua bahan larut.

3.Sentiasa di kacau supaya tak hangus.

4.Akhir sekali tuang bancuhan tepung kastard tadi,gaul hingga pekat.

5.Tuang dan tapis kedalam bekas yang berisi karamel tadi.

6.Biarkan sejuk 2 - 3jam




0 comments:

Post a Comment